Gezonde Principes

  • De aard en samenstelling van traditionele diëtenhealthy_people
  • Verward over vetten?
  • Dieet-richtlijnen
  • Gevaarlijke voeding

De aard en samenstelling van traditionele diëten

Gezonde principes

We kunnen uit de bevindingen van Price 11 principes afleiden:

 

  1.  De diëten van gezonde, primitieve en niet geïndustrialiseerde volkeren bevatten geen geraffineerde of bewerkte voedselsoorten zoals: geraffineerde suiker of maïssiroop, geen witte bloem of ingeblikt voedsel, geen gepasteuriseerde, gehomogeniseerde afgeroomde melk of melk die laag in vetgehalte was, geen geraffineerde of gehydrogeneerde plantaardige oliën, proteïne poeders, kunstmatige vitamines of toxische kleur- , geur- en smaakstoffen.

 

  1.  Alle traditionele culturen aten dierlijk proteïne en vetten van vis en gevogelte, land dieren, eieren, melk en melkproducten, reptielen en insecten. Overal werd het hele dier gegeten, de organen, het vel, het vet. Van de botten maakten ze soep. Weston Price ontdekte de beste botopbouw onder de volkeren die vis en schaaldieren aten.

 

  1.  Allemaal kregen ze op hun eigen wijze in vergelijking met de gemiddelde Amerikaan vier keer zoveel calcium en andere mineralen binnen kregen en tien keer zoveel vetoplosbare vitamines uit dierlijke producten. Weston Price ontdekte dat we vit. A, D en K nodig hebben om mineralen op te kunnen nemen.

 

  1.  De natuurvolkeren aten naast gekookt voedsel een aantal dierlijke producten rauw. Zo gebruikte ze rauwe melk, maar ook rauwe vis en vlees. We kennen dat soort gerechte nu nog als bijvoorbeeld carpaccio en tartaar.

 

  1. Primitieve en traditionele diëten bevatten een hoog gehalte aan enzymen uit rauwe zuivelproducten, rauw vlees en vis, rauwe honing, tropisch fruit, koud geperste oliën, wijnen,  ongepasteuriseerd bier en uiteraard gefermenteerde groenten, fruit, dranken, zuivelproducten, vlees en vleeswaren.

 

  1.  Zaden, granen en noten werden geweekt, gekiemd, gefermenteerd om de daar in voorkomende anti nutriënten te neutraliseren, zoals bijvoorbeeld het fytinezuur en enzymenremmers.

 

  1. Het totale vetgehalte van traditionele voeding varieerde van 30 – 80 %, slechts 4 % van de calorieën kwam uit meervoudig onverzadigde oliën die van nature voorkomen in granen, peulvruchten, noten, vis, dierlijke vetten en groenten. Het merendeel van de vetten bestond daarom uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

 

  1.  De balans tussen omega 6 en omega 3 was ongeveer gelijk aan elkaar en ze aten niet meer dan 4% aan vetten met omega 6 en 3 erin.  Ons moderne dieet bestaat uit een groot deel aan omega 6 vetzuren uit granen en plantaardige oliën uit zaden en pitten.

 

  1. Alle traditionele diëten bevatten wat ongeraffineerd zout.

 

  1.  Alle culturen consumeerden dierlijke botten, gewoonlijk in de vorm van gelatinerijke soepen.

 

  1. Traditionele culturen maakte voorzieningen voor de gezondheid van toekomstige generaties door ze te voorzien van speciale voedzame voedselsoorten voor aankomende ouders, voor zwangere vrouwen en opgroeiende kinderen, door juist ruimte tussen twee zwangerschappen te laten en door de jongeren de principes van een juist dieet te leren.

Verward over vetten?

De volgende voedingsrijke traditionele vetten hebben gezonde bevolkingsgroepen duizenden jaren lang gevoed:

  • Boter.
  • Vet van rund en lam.
  • Spek van varkens.
  • Kippen-, ganzen- en eendenvet. Cocosvet, palm- en sesamolie.
  • Koud geperste olijfolie.
  • Koud geperste lijnzaadolie.
  • Visolie.

De volgende moderne nieuwe vetten kunnen kanker veroorzaken, hartziekte, stoornissen in het immuunsysteem, leerstoornissen, groeiproblemen en osteoperose.

  • Alle gehydrogeneerde olie
  • Industrieel verwerkte olie zoals soja-, mais-, saffloer-, katoenzaad- en canola-olie.
  • Vet en olie wat tot erg hoge temperaturen verhit wordt bij verwerking en bakken.

Dieet richtlijnen

1.    Eet onbewerkt natuurlijk voedsel.
2.    Eet rundvlees. Lam, orgaanvlees, gevogelte en eieren van op de weide lopende dieren.
3.    Eet wilde vis (niet commercieel gekweekte) en schaaldieren van onvervuild water.
4.    Eet volvette melkproducten van met gras gevoerde koeien, bij voorkeur rauw of gefermenteerd, zoals onverwerkte yoghurt, gefermenteerde boter, onverwerkte kaas en verse en zure room (geïmporteerde kazen waarvan op het etiket staat “melk” of “verse melk” zijn rauw.
5.    Gebruik rijkelijk dierlijke vetten, in het bijzonder boter.
6.    Gebruik alleen traditionele vetten en olie inclusief boter en ander dierlijk vet, extra Virgin olijf olie, koudgeperste sesam-en lijnzaadolie en de tropische olie – kokos en palmolie.
7.    Neem regelmatig levertraan – 1 theelepel per dag voor volwassenen, ½ theelepel per dag voor kinderen onder de 12 jaar, oa hier verkrijgbaar.
8.    Eet vers fruit en groenten, bij voorkeur biologisch in salades en soepen, of licht gebakken met boter.
9.    Gebruik onverwerkte granen en noten die voorbereid werden door ze te weken, te kiemen of te laten verzuren ter neutralisatie van het fytinezuur en andere antivoedingsstoffen.
10.    Neem op regelmatige basis enzymenverhoogde groenten, fruit, dranken en condimenten in je dieet.
11.    Bereid huisgemaakte bouillons van de botten van kip, rund, lam of vis en gebruik die vrijelijk in soepen, gerechten en sauzen.
12.    Gebruik gefilterd water om te koken of te drinken.
13.    Gebruik ongeraffineerd Keltisch zeezout en een variëteit aan kruiden en spijzen ter stimulatie van de smaak.
14.    Maak je eigen saladedressings met rauwe azijn, extra Virgin olijfolie en koudgeperste lijnzaadolie.
15.    Gebruik natuurlijke zoetmakers met mate, zoals rauwe honing, ahorn siroop, gedroogd rietsuikersap en steviapoeder.
16.    Gebruik alleen ongepasteuriseerde wijn of bier in strikt matige hoeveelheden bij de maaltijden.
17.    Kook alleen in roestvrij staal, gietijzer, glas of een goede kwaliteit emaille.
18.    Gebruik alleen natuurlijke supplementen.
19.    Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en natuurlijk licht.
20.    Denk positieve gedachten, minimaliseer en wees vergevingsgezind.


Gevaarlijke voeding

1.    Eet geen commercieel verwerkt voedsel zoals koekjes, cakes, crackers, tv-hapjes, frisdranken, sausmixen in pakjes, etc. Lees ook de etiketten!
2.    Vermijd alle geraffineerde zoetmakers zoals suiker, dextrose, glucose en hoog fructose-houdende ahornsiroop.
3.    Vermijd producten van witte bloem en witte rijst.
4.    Vermijd alle gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en olie.
5.    Vermijd alle geraffineerde plantaardige olie gemaakt van zonnebloemen, soja, maïs, saffloer, koolzaad of katoenzaad.
6.    Gebruik geen meervoudig onverzadigde vetten om mee te koken, sauteren of bakken.
7.    Vermijd gebakken voedsel, in het bijzonder voedsel wat gebakken is in meervoudig onverzadigde olie of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie.
8.    Voer geen strikt vegetarisme door (veganisme); dierlijke producten voorzien in vitale voedingsstoffen die niet worden gevonden in plantaardig voedsel.
9.    Vermijd producten die proteïnepoeders bevatten omdat deze gewoonlijk carcinogenen bevatten die gevormd worden gedurende het verwerken ervan. De consumptie van proteïne zonder de co-factoren die er in de natuur in voorkomen, kan leiden tot gebreken, in het bijzonder aan de vetoplosbare vitamines.
10.    Vermijd gepasteuriseerde melk; drink geen ultragepasteuriseerde melkproducten, magere melk, afgeroomde melk, poedermelk of imitatie melkproducten.
11.    Vermijd eieren die uit de batterij afkomstig zijn en industrieel gekweekte vlees en vis.
12.    Vermijd verpakt vlees en worstjes die zwaar bewerkt zijn.
13.    Vermijd ranzige en onjuist bereide zaden, noten en granen, snel rijzende broodjes en uitgeperste ontbijtgranen, omdat deze de mineralenabsorptie blokkeren en problemen in de darm veroorzaken.
14.    Vermijd ingeblikt en bespoten, opgeboend of bestraald fruit en groenten. Vermijd genetisch veranderd voedsel (wordt in de meeste soja, koolzaad en mais producten gevonden)
15.    Vermijd kunstmatige voedseladditieven, in het bijzonder MSG (smaakversterker), gehydroliseerde plantaardige proteïne en aspartaam, wat neurotoxines zijn. De meeste soepen en bouillonmixen en commerciële condimenten bevatten MSG, zelfs als het niet op het etiket staat.
16.    Personen die gevoelig zijn voor koffie en gelijkende substanties, zouden koffie, thee en chocolade moeten vermijden.
17.    Vermijd aluminium bevattende voedselsoorten zoals commercieel zout, bakpoeder en maagzuurremmers. Gebruik geen aluminium kookpannen etc. of deodoranten die aluminium bevatten.
18.    Drink geen water waar fluoride aan is toegevoegd en vermijd tandpasta met fluoride
19.    Vermijd synthetische vitamines en voedsel waar synthetische vitamines aan zijn toegevoegd.
20.    Drink geen gedistilleerde likeur.
21.    Gebruik geen magnetron.

“Dieet Gevaren” en “Dieet Richtlijnen” werden ontwikkeld in samenwerking met de Price-Pottenger Nutrition Foundation.

Disclaimer: alle informatie die hier wordt verstrekt vervangt geen medisch advies en wordt op eigen verantwoordelijkheid toegepast.