Over Weston Price

http://nutricaodofuturo.files.wordpress.com/2012/11/weston-a-price.jpg

Over Weston A. Price

In de vroege jaren 1930 startte een tandarts uit het Amerikaanse Cleveland genaamd Weston Price een reeks unieke onderzoeken. Gedurende tien jaar reisde hij af naar geïsoleerde delen van de wereld om de gezondheid van geïsoleerde bevolkingen te bestuderen. Zijn doel was de factoren te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor goede gezondheid van het gebit. Zijn onderzoeken toonden aan dat cariës en een vervormd gehemelte waardoor tanden en kiezen scheef en verkeerd gingen staan het resultaat waren van voedingstekorten en niet als gevolg van erfelijke genetische afwijkingen.

De bevolkingsgroepen die Price bestudeerde waren bergvolkeren in Zwitserland, Keltische eilandgemeenschappen in de Schotse Hebriden, inheemse mensen uit Noord Amerika, Melanesische en Polynesische eilandbewoners in de Stille Zuidzee, Afrikaanse bevolkingen, Australische Aboriginals, Maori’s in Nieuw-Zeeland en inheemse bevolkingsgroepen van Zuid-Amerika. Dr Price concludeerde dat mooie recht staande tanden zonder tandbederf, mooie lichaamsbouw, weerstand tegen ziekte en goede karakters typisch waren voor oorspronkelijke bevolkingsgroepen op hun traditionele voeding die rijk was aan essentiële voedingsstoffen.

Toen Dr Price het voedsel van de geïsoleerde bevolkingsgroepen analyseerde, kwam hij erachter dat, in tegenstelling tot hedendaags voedsel, deze voeding tenminste vier maal zo veel de water-oplosbare vitamines bevatte en ten minste TIEN maal de vet-oplosbare vitamines van dierlijk voedsel zoals roomboter, eieren, viskuit, schaaldieren en biologisch vlees – de cholesterolrijke voedingsbronnen die nu angstvallig vermeden worden als zijnde ongezond.

Dr Price ontdekte dat deze vet-oplosbare vitamines, met name vitamine A en D, katalysators van de mineraal- en eiwitopname zijn. Zonder de vet-oplosbare vitamines kunnen we geen mineralen opnemen, ongeacht hoeveel ze ook aanwezig mogen zijn in ons voedsel. Hij ontdekte ook een in vet oplosbare voedingsstof die hij de Activator X (Vitamine K2) noemde, die aanwezig is in schaaldieren en biologische vlees en zuivel van koeien die in de lente en herfst snel groeiend groen gras aten. Alle groepen hadden een bron aan Activator X in hun voeding.

De geïsoleerde bevolkingsgroepen die Dr. Price onderzocht begrepen het belang van voeding van voor de vruchtbaarheid van beide ouders. Vele bevolkingsgroepen kenden een periode van speciale vruchtbaarheidsvoeding, waarin voedingsrijk voedsel werd gegeven aan jonge mannen en vrouwen. Diezelfde voedselsoorten werden als belangrijk beschouwd voor zwangere en zogende vrouwen en opgroeiende kinderen. Price ontdekte dat deze bijzonder rijk aan mineralen waren en aan vet-oplosbare activators die alleen in dierlijk vet gevonden worden.

De geïsoleerde bevolkingsgroepen die Price fotografeerde – met hun mooie lichamen, goede voortplanting, emotionele stabiliteit en afwezigheid van degeneratieve ziektes – stonden in scherp contrast tot de beschaafde moderne mens die leefde op de “ontheemde voedselsoorten van de moderne commercie”, zoals Price ze noemde. Hij doelde hier op suiker, witte bloem, gepasteuriseerde melk, weinig vet bevattende voedselsoorten, en gemaksvoeding vol met conserveermiddelen en andere toevoegingen.

De ontdekkingen en conclusies van Dr. Price worden gepresenteerd in zijn klassieke boek Nutrition and Physical Degeneration. Het boek bevat sensationele foto’s van mooie, gezonde primitieve mensen en illustreert op een onvergetelijke manier de lichamelijke degeneratie die optreedt als mensen uit die bevolkingsgroepen hun traditionele voeding afzworen ten gunste van modern gemaksvoedsel.

Het boek is naar het Nederlands vertaald en verkrijgbaar bij o.a. Succesboeken.nl

http://www.succesboeken.nl/boeken/9789079872428/Voeding-en-fysieke-degeneratie#.U5NUziiS9QQ

Banner Vitavie