Journals

Journals

Ieder kwartaal brengt de W.A. Price Foundation een tijdschrift uit met super fijne informatie. Als je lid bent ontvang je deze automatisch thuis, maar is ook online te bekijken: https://www.westonaprice.org/category/journal/

In het voorjaar van 2020 brachten ze artikelen uit over de zo belangrijke vetoplosbare vitamines die ik graag met je deel en voor het gemak in het Nederlands heb laten vertalen.

In de verdediging van vitamine K2 MK-4: Dr. Price’s Activator X

20 APRIL 2020 DOOR DR. WILL & ELIZABETH SCHLINSOG

De ontdekking van vitamine K was de prestigieuze Nobelprijs voor de geneeskunde waardig. In 1943 deelde Carl Peter Henrik Dam, voor zijn ontdekking van vitamine K, deze eer met Edward A. Doisy, voor zijn ontdekking van de chemische structuur ervan.

In 1929 had Dam ontdekt dat kuikens gevoed met een cholesterolvrij dieet een bloedingsstoornis ontwikkelden, die niet werd verholpen door cholesterol. (Hij genas ze door ze ofwel groene bladeren ofwel varkenslever te geven.) Dam noemde het vitamine K vanwege de Duitse spelling voor Koagulation.

Hij geloofde dat vitamine K alleen betrokken was bij de stolling. In feite, aan het einde van zijn Nobel lezing, verklaarde Dam, “Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat vitamine K als zodanig een rol zou moeten spelen in de preventie van cariës”.1

Ironisch genoeg had Dr. Weston A. Price rond dezelfde tijd een in vet oplosbare vitamine gevonden die hij activator X noemde, die niet alleen cariës hielp voorkomen en genezen, maar ook de gezichten van de geïsoleerde volkeren die hij bestudeerde, hielp vormen. Hij vond het zo’n belangrijke voedingsstof dat hij in 1945 een nieuw hoofdstuk toevoegde aan zijn boek, Nutrition and Physical Degeneration.2

DE FAMILIE

Vitamine K komt in verschillende vormen voor:

Vitamine K1 (fylloquinon) komt voor in planten en sommige dierlijke bronnen; het is betrokken bij de stolling.

Vitamine K2 heeft zijketens die vier tot dertien “isoprenoïden” bevatten, weergegeven als MK-4 tot MK-13. MK betekent menaquinon; de zijketens worden aangeduid als korte- en langeketenmenaquinonen (MKs). Vitamine K2 MK-5 tot en met MK-13 zijn vormen die door bacteriële synthese worden geproduceerd.

Vitamine K2 MK-4 is de activator X van Dr. Price en is uniek, omdat het de enige vorm is die niet het product is van bacteriële synthese, maar afkomstig is van dierlijke bronnen. (Een synthetische MK-4 wordt gemaakt van tabaks- of geraniumbladeren).

Vitamine K3 (menadione) is synthetisch en wateroplosbaar, en heeft geen zijketen. De FDA heeft het gebruik ervan voor menselijke consumptie verboden vanwege zijn hoge toxiciteit, hoewel het nog steeds is toegestaan in diervoeding, meestal als menadion-natriumbisulfaat3 (een goede reden om dierlijke producten op basis van gras te eten).

ACTIVATOR X

Dr. Price’s Activator X is vitamine K2 MK- 4. Dr. Price’s werk in de voeding kan vandaag de dag waardevoller zijn voor ons, omdat het een bron is om naar te verwijzen wanneer het lawaai van synthetische suppletie de wijsheid van onze voorouders overstemt – de wetenschap dat alle gezondheid begint met voedingsstoffen, hele voedingsmiddelen. Zoals Price zei, “Mensen uit het verleden kregen een stof die de moderne generaties niet hebben.” Toch zien we steeds meer verklaringen in gepubliceerde kranten dat “het onwaarschijnlijk is dat MK-4 een belangrijke voedingsbron van vitamine K in de voedselvoorziening is.” Dergelijke beweringen, vaak door mensen met banden met de supplementenindustrie, hebben ons geleid tot de verdediging van deze belangrijke voedingsstof in de voeding.

In zijn studies vond Price een in vet oplosbare vitamine die hij Activator X noemde. Hij geloofde dat het een ontbrekende voedingsstof was in onze moderne voeding en dat de afwezigheid ervan veel van onze moderne ziekten kon verklaren. Hij was in staat om cariës te genezen, orale bacteriën te verminderen en andere degeneratieve ziekten bij zijn patiënten te genezen door boterolie, rijk aan activator X, samen met levertraan te geven. (Kabeljauwlever alleen werkte niet zo goed.)

Price schreef: “(a) [Activator X] speelt een essentiële rol in de maximale benutting van lichaamsbouwende mineralen en weefselcomponenten; (b) de aanwezigheid ervan kan gemakkelijk worden aangetoond in het botervet van melk van zoogdieren, de eieren van vissen en de organen en vetten van dieren; (c) het is gevonden in de hoogste concentratie in de melk van verschillende soorten, variërend met de voeding van het dier; en (d) het wordt gesynthetiseerd door de borstklieren en speelt een belangrijke rol in de groei van zuigelingen en ook in de voortplanting “2 .

Dr. Price vond hogere niveaus van vitamine K2 MK-4 in de melk van koeien eten snel groeiende groene gras. Vitamine K2 MK-4 is geconcentreerd in boter en Price vond dat hij de hoeveelheden verder kon concentreren door gebruik te maken van centrifugale kracht in het proces, die hij hoge-vitamine boterolie noemde. Hij vond dat het gehalte aan vitamine K2 MK-4 varieerde met de soort van de koe, de tijd van het jaar en de kwaliteit van wat de koeien aten. (Zie tabel 1.)

Merk op dat boter en boterconcentraatproducten 100 procent MK-4 bevatten. (Zie tabel 2.) Er zitten geen bacteriële MK’s in deze producten. Dit is het vet in de natuur dat is ontworpen voor de groei en voeding van alle zoogdieren.

Duizenden jaren lang hebben onze voorouders hun vitamine K-behoeften laten vervullen door het eten van bepaalde dierlijke voedingsmiddelen, voedingsmiddelen die bijzonder belangrijk werden geacht voor het hebben van gezonde kinderen.

GEBREK KOMT VEEL VOOR

Er zijn vele redenen voor het moderne, wijdverbreide tekort aan vitamine K2 MK-4: onze afkeer van het eten van slachtafval, opgefokte dieren die iets anders eten dan gras, fabrieksboerderijen, hoog antibioticagebruik in diervoeders en bij de mens, dieren die GGO-maïs en soja eten, bodemuitputting, glyfosaat, verwerkt voedsel en disfunctie van de darm. Als u een statine of bloedverdunner gebruikt, moet u weten dat deze medicijnen een tekort aan vitamine K2 veroorzaken. Onze oudere voorouders aten meer van deze voedingsstof naarmate ze ouder werden.

Hoe weet je of je een tekort aan vitamine K2 hebt? Vitamine K2 MK-4 is belangrijk voor calcium homeostase, dus als je osteoporose, hart- of vaatziekten, nieraandoeningen, diabetes of kanker hebt, kan dit het gevolg zijn van een tekort aan deze voedingsstof. Tandbederf is een ander teken van een tekort aan vitamine K2. Kinderen die worden opgevoed op diëten zonder K2 MK-4, te beginnen in de baarmoeder, hebben de neiging om smalle gezichten en drukke en scheve tanden te hebben.

Kaas bevat zowel vitamine K2 MK-4 als MK’s met een langere keten. Kaas wordt gemaakt door verschillende bacterieculturen aan de melk toe te voegen, die elk een ander effect hebben. Typisch zijn de MK’s die in kaas worden gevonden van de grootste tot de kleinste hoeveelheden MK-9, MK-4, MK-8, MK-10 en MK-7. Sommige kazen, zoals mozzarella of comte, hebben geen korte of lange MKs. Sommige kazen die negentig tot tachtig dagen gerijpt zijn, hebben mogelijk alleen vitamine K2 MK-4. Niet alle fermentatieprocessen of bacteriën maken lange MKs.

Uit een studie waarbij vierentachtig verschillende voedingsmiddelen werden getest, bleek dat de meeste kleine hoeveelheden vitamine K2 MK-4 bevatten. Zelden komen MK’s met een langere keten voor in het vlees van kip, rundvlees of varkensvlees. In slachtafval zijn kleine tot matige hoeveelheden MK-6 tot MK-10 aangetroffen. Vissen hebben meestal kleine hoeveelheden vitamine K2 MK-4.8. 

Vitamine K2 MK-4 uit dierlijk voedsel wordt snel opgenomen in het lichaam en wordt opgeslagen in de hersenen, speekselklieren, testikels, borstbeen, gezicht, alvleesklier, ogen, nieren, botten, slagaders, aders en andere weefsels, waar het wordt gebruikt voor het activeren van vitamine K-afhankelijke eiwitten (VKDP) en mogelijk voor andere, nog niet geïdentificeerde, functies.9

In tegenstelling tot MK-4 wordt MK-7 in geen enkel orgaan opgeslagen.

VITAMINE K1 VERSUS VITAMINE K2

Er zijn vele vormen van vitamine K, en de neiging van artikelen en studies om te verwijzen naar alle K’s die de term vitamine K of K2 gebruiken heeft, ten onrechte, geleid tot de veronderstelling dat alle K’s vergelijkbaar zijn in oorsprong en functie. Dat zijn ze niet.

Veel studies stellen dat de belangrijkste bron van vitamine K2 MK-4 is van K1, die we krijgen van het eten van groene bladgroenten of plantaardige oliën, maar ons lichaam absorberen slechts minuscule hoeveelheden – minder dan 10 procent van K1 van plantaardige voedingsmiddelen, en onze MK-4 behoeften zijn groter dan alles wat we zouden kunnen omzetten van vitamine K1.10

In 1964 was Carl Martius, met behulp van duiven, kippen en ratten, de eerste om te verklaren dat MK-4 werd gemaakt van K1 en hij had gelijk – als je duiven, kippen en ratten gebruikt. Deze dieren hebben spiermaag en extra grote, dikke darmen die K1 kunnen omzetten in vitamine K2 MK-4,11,12.

Koeien, schapen, varkens, kippen en andere dieren kunnen ook de overgang van K1 naar MK-4 maken, maar de mens, hoger in de voedselketen, heeft een spijsverteringsstelsel dat is aangepast aan het feit dat onze vitamine K2 MK-4-behoeften voornamelijk worden gedekt door het eten van dieren die met gras worden gevoederd of geweid en producten die van hen zijn gemaakt. Mensen zijn geen gistende wezens. (En natuurlijk zouden veel voorouderlijke culturen niet het hele jaar door toegang hebben tot greens en zouden hun vetoplosbare vitaminen uit dierlijk voedsel hebben gehaald).

Een andere theorie is dat we kunnen voldoen aan al onze vitamine K2 MK-4 behoeften van de bacteriële synthese in de darm, maar dit uitgangspunt wordt niet ondersteund door het bewijs. Onze darmbacteriën kunnen korte en lange keten MK’s maken (voor eigen gebruik), maar ze produceren geen vitamine K2 MK-4.13,14,15

De biobeschikbaarheid van bacteriële MK’s is slecht omdat ze sterk gebonden zijn aan het bacteriële cytoplasma membraan, en de grootste plas is aanwezig in de dikke darm, die geen galzouten bevat voor hun solubilisatie.

Natto, een gefermenteerd sojaproduct, is het enige voedsel met hoge hoeveelheden vitamine K2 MK-7-it is een anomalie. Het is afkomstig uit het oostelijke deel van Japan, maar komt niet voor in het grootste deel van het wereldvoedsel, behalve wat betreft de hoeveelheid sporen. En de Japanners eten traditioneel eierdooiers, een bron van MK-4, met natto.

Interessant is dat beoefenaars in Japan 45 mg MK-4 (de synthetische vorm) geven, niet MK-7, om osteoporose te behandelen.

EVOLUTIE OP HET WERK

In 1988 verdeelde een Japanse studie van Dr. Hidekazu Hiraike de zwangere vrouwen in twee groepen. Groep A werd gevraagd om een normaal dieet te eten en groep B werd gevraagd om een dieet hoog in natto te eten. Vitaminen K1, K2 MK-4, MK-6 en MK-7 werden gevonden in de placenta’s en het bloedplasma van de moeders.16 (Zie Tabel 3.) Er werden monsters genomen van de placenta’s en het navelstrengplasma direct na de bevalling.

Alleen K1 en MK-4 werden gevonden in het navelstrengplasma, hoewel er hoge concentraties MK-7 beschikbaar waren. Het bleek dat de placentaweefsels de doorgang van MK-7 effectief blokkeerden terwijl ze MK-4 toestonden aan het ongeboren kind. In de placenta werden hoge concentraties vitamine K2 MK-4 gevonden.16

MK-7 wetenschappers zeggen dat MK-7 meer biobeschikbaar is of een langere halfwaardetijd heeft omdat het langer in het bloedplasma blijft dan MK-4. De Japanse natto-studie geeft echter een levendig beeld van de selectie van de natuur voor het type vitamine K2 dat nodig is voor de ontwikkeling van het kind – dat wil zeggen, de dierlijke vorm MK-4. Het is de moeite waard om te veronderstellen dat MK-7 langer in het bloed kan blijven omdat het lichaam er geen gebruik van maakt.

Sommige studies geven aan dat MK-7 uit voedsel en kunststoffen een meer volledige carboxylering van osteocalcine induceert, een vitamine K-afhankelijk eiwit dat betrokken is bij bot homeostase. Een studie waarbij vrouwen in de menopauze MK-7 innamen als natto gedurende één jaar toonde een verminderd serumniveau van ongecarboxyleerde osteocalcine (ucOC) aan, maar de behandeling had geen effect op het verlies van botten.17 Zou MK-7 de carboxylering van calcium kunnen verhogen en toch niet de mogelijkheid hebben om het in de weefsels te verplaatsen? Zou deze toename in carboxylering de verkalking van de placenta kunnen verhogen of een teveel aan osteocalcine kunnen vormen, dat wel in de placenta overgaat, waardoor eendaling van de bloedtoevoer (dus minder zuurstof) en verklaren de bevindingen van kleine voor zwangerschapsduur en andere gebreken in het natto-onderzoek?

In 1992 ontdekte Dr. Hideaki Iioka dat vitamine K2 MK-4 door een transporteiwit in de placenta wordt getransporteerd via een bestaand transport-draagsysteem in het borstelrif van de menselijke placenta.18,19,20 Vitaminen A, D en E worden ook in het bloed getransporteerd door een transporteiwit. Zou dit de reden kunnen zijn dat vitamine K2 MK-4 vaak niet wordt gedetecteerd in het bloed, omdat het aan een transporteiwit vastzit? Er is weinig tot geen onderzoek gedaan naar deze vragen.

Wat we wel weten is dat het traditionele heilige voedsel voor de vooroverleving en de zwangerschap voedingsmiddelen waren die rijk waren aan MK-4, en dat het traditionele speenvoedsel voor baby’s pluimveelever en eierdooier, ook grote bronnen van vitamine K2 MK-4 waren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat vitamine K2 MK-4 en MKs met een lange keten structureel verschillend zijn en afkomstig zijn van verschillende bronnen.

Sommige onderzoekers hebben een theorie gesuggereerd over de omzetting van vitamine K1 MK-7 of andere MK’s naar vitamine K2 MK-4 via het enzym UBIAD1, dat de langere zijketens van de K-vitamines verwijdert om menadione (K3) te produceren. K3 gaat dan naar de lever voor ontgifting en wordt op de een of andere manier in het bloed of de lymfe getransporteerd door een onverklaarbare drager naar weefsels waar een onbekend enzym (of onbekende enzymen) zijketens toevoegt aan K3 dat vitamine K2 MK-4.21 produceert.

De vraag is, wat gebeurt er als K3 de snelheid overschrijdt waarmee het enzym de zijketens terug kan toevoegen, zoals wanneer iemand K3 inneemt als supplement? Veroorzaakt het teveel aan K3 toxiciteit en oxidatieve stress? Het onderzoek is onduidelijk.

Wat we wel weten is dat K3 verstoring of breuk van rode bloedcellen, toxische reacties in de levercellen en uitputting van glutathion veroorzaakt; het verzwakt het immuunsysteem en kan allergische reacties veroorzaken.22 Het potentieel voor deze negatieve effecten is de reden dat de FDA K3 voor menselijk gebruik heeft verboden.

Het onderzoek wijst sterk op de conclusie dat de mens zijn vitamine K2 als MK-4 uit voedselbronnen moet halen. We hebben immers het eten van vitamine K2 MK-4 geëvolueerd. Het is al in de vorm die het lichaam nodig heeft, en we hoeven geen enzymen en energie te gebruiken om het om te zetten. De organen en cellen die vitamine K2 nodig hebben, nemen de MK-4 vorm gemakkelijk op en gebruiken deze. En tot slot is MK-4 efficiënter dan andere vormen, die in voedsel verschijnen met andere synergisten en activatoren die samenwerken om de therapeutische aspecten in stand te houden.

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat het type vitamine K2 dat we in supplementen krijgen MK-7 is, niet het type dat we in voedsel krijgen. De beste manier om actief en efficiënt geassimileerd vitamine K2 te krijgen is via de voeding. Dit geldt voor alle vitamines. Een NIH-gefinancierde studie waarbij zevenentwintigduizend mensen over een periode van zes jaar betrokken waren, vond dat “personen die rapporteerden dat ze voedingssupplementen innamen ongeveer hetzelfde risico hadden om te sterven als degenen die hun voedingsstoffen via de voeding kregen. Bovendien waren de voordelen van een adequate inname van vitamine A, vitamine K, magnesium, zink en koper voor het sterftecijfer beperkt tot de voedselconsumptie “23 .

STAARTGROOTTE IS BELANGRIJK

Vitamine K-afhankelijke eiwitten (VKDP) zijn een groep eiwitten die een levengevende functie hebben voor de hersenen en het lichaam. Om bio-actief te worden hebben ze vitamine K1 en K2 MK-4 nodig als cofactoren voor het enzym y-carboxyglutamylcarboxylase (GGCX), dat de glutaminezuurresten (GLA) in het eiwit transformeert, waardoor calciumbindende en conformatieveranderingen worden bevorderd, zodat vitamine K door de weefsels kan worden gebruikt. Met andere woorden, vitamine K2 MK-4 is multifunctioneel.

Zodra GGCX is geactiveerd, transformeert vitamine K in de epoxidetoestand; vervolgens wordt het gerecycled tot de chinone- en hydrochinontoestand door vitamine K epoxidereductase (VKORC1).

In 2018, Nolan Chatron en zijn groep gebruikt in silico (biologische modellering uitgevoerd op een computer) en in vitro testen voor bevestiging, met behulp van vitamine K1, vitamine K2 MK-4, MK-7 en K3 om ons wat inzicht te geven in de weefseldistributie en interacties naar VKORC1.24 VKORC1 bleek zich goed te binden met de vitamines K1 en K2 MK-4. MK-7 toonde echter een “wankele binding, geïnduceerd door hydrofobe staart-interacties met het membraan”. K3, zonder staart, had geen structurele stabilisatie door het enzym. De in vitro testen hebben de in silico voorspellingen gevalideerd.

Alle toestanden van MK-4 vertoonden stabiele waarden. K1 epoxide en chinon bleven binnen het VKORC1 enzym en hadden geen interactie met het membraan, hoewel K1 niet zo stabiel was in de hydroquinone toestand. MK-7 vertoonde de hoogste schommelingen die leidden tot MK-7 bindingsfalen. In vitro MK-7 vertoonde een zwakke activiteit en was tien keer lager dan vitamine K1 epoxide; deze resultaten waren in lijn met de in silico voorspelling. K3 in vitro had geen activiteit. (Zie figuur 1.)

FIGUUR 1: Bindende vrije energie van vitamine K (K1, MK-4, MK-7 en K3 in hun epoxide-, chinon- en hydrochinontoestand) in de richting van vitamine K epoxide reductase (VKORC1) en membraan in moleculaire dynamica (MD) simulaties. De bindingsvrije energie (BFE) tussen vitamine K en membraan wordt weergegeven als de bovenste lijn. De BFE’s tussen de epoxidetoestand van vitamine K en VKORC1 worden weergegeven als de onderste regels voor respectievelijk vitamine K1, MK-4, MK-7 en K3. De BFE’s van chinon- en hydrochinontoestanden van vitamine K in de richting van VKORC1 worden weergegeven als onderste regels. Twee 100-ns MD-simulaties werden uitgevoerd op elk vitamine K-VKORC1-complex, vervolgens samengevoegd om te worden beschouwd als een 200-ns MD-simulatie.

MD-simulatie.

Tot slot hebben de onderzoekers aangetoond dat VKORC1 de vitamines K1 en MK-4 kan reduceren voor gebruik in het lichaam, maar niet MK-7 en K3. Deze bevindingen verklaren het vermogen van VKORC1 om VKPD-activatie te ondersteunen in de lever (voornamelijk met fylloquinon, vitamine K1) en in extrahepatische weefsels (voornamelijk met vitamine K2 MK-4).

Deze resultaten brachten de onderzoekers ertoe de vraag te stellen: “Kunnen de langwerpige hydrofobe staartmenaquinonen fungeren als GGCX-cofactoren?”

De kortere MK’s, K1 en MK-4, waren stabiel, terwijl de MK’s met een langere keten, zoals MK-7, niet goed konden binden, en K3 zonder staart helemaal niet kon binden. Staartlengte doet er wel toe!

Zou het kunnen dat MK-7 langer in het bloed blijft zitten omdat hij zich niet goed bindt?

DE NATUUR IS WIJZER DAN WELK MENSELIJK ONTWERP DAN OOK

In 2011 hebben we contact opgenomen met de Weston A. Price Foundation. We werkten al een paar jaar met emoe olie in Will’s praktijk met uitstekende resultaten. De Stichting vroeg of we ooit emoe olie hadden getest op vitamine K2. We hadden nog nooit gehoord van vitamine K2! De resultaten zetten ons op het pad van een serene reis.

Emoe olie is een heel voedingsmiddel met een unieke synergie van voedingsstoffen; het is de hoogste natuurlijke bron van vitamine K2 MK-4. Emoe olie is een voorouderlijk voedsel en struikmedicijn van de inheemse Australiërs.

De gunstige eigenschappen zijn al lang bekend bij de Aboriginals om de pijn en de ontsteking te verminderen, met documentatie die meer dan honderd jaar geleden is geregistreerd.25,26

Net zoals Price de hoeveelheid Activator X (vitamine K2 MK-4) vond, varieert met de soort koe en wat ze eet, gelden dezelfde feiten voor emoes. Niet alle emoe-oliën hebben dezelfde voordelen of kenmerken. Genetica, voer, houderij en raffinage zijn allemaal enorme componenten voor het hebben van de meest biologisch actieve emoe olie. Testen op twee Amerikaanse emoe-oliën hebben geen vitamine K2 MK-4 aangetoond.

Weston Price heeft ons een enorme erfenis nagelaten: de collectieve kennis van duizenden jaren voorouderlijke wijsheid en instinct als leidraad voor het behoud van een overvloedige, vreugdevolle gezondheid, generatie na generatie.

HOEVEEL VITAMINE K2 DR. PRIJS VOORGESCHREVEN?

Hoeveel vitamine K2 MK-4 gaf dr. price aan zijn patiënten om cariës en degeneratieve ziekten te genezen? In zijn boek, Voeding en Fysieke Degeneratie, rapporteert hij met behulp van een halve tot anderhalve theelepel per dag, wat zich vertaalt in een bereik van 520 ng tot 1560 ng, of 0.520 mcg tot 1.560 mcg. Als we aannemen dat Price’s boterolie tien keer zoveel had als nu, uitgaande van betere bodems en minder giftige stoffen in het milieu, dan brengt dat ons op 5,2 mcg tot 15,6 mcg per dag.

GETUIGENISSEN OVER VITAMINE K2 MK-4 UIT EMOE-OLIE

Een kind van zes jaar had het moeilijk in de eerste klas; ze had problemen met de discipline en had moeite om te leren lezen. Nadat ze een maand lang emoe olie had genomen kon ze lezen, en tijdens de laatste lerarenconferentie gaf haar lerares haar grote complimenten voor haar gedrag.

Een dokter van eind veertig merkte ongeveer een jaar geleden een kleine holte op. Het was verkleurd en kraterig. Onlangs heeft ze een tandheelkundig onderzoek gehad. De tandarts kon geen gaatje en geen terugtrekkend tandvlees vinden. Ze schrijft vitamine K2 MK-4 in emoe olie toe voor het activeren van het vitamine K-afhankelijke eiwit osteocalcine en het genezen van de holte.

Een vrouw in het begin van de jaren zeventig had zestien jaar lang de ziekte van Lyme niet gediagnosticeerd. Haar gewrichten waren allemaal ernstig aangetast, en haar lichaam had zoveel ontstekingen dat ze constant pijn had. Na ongeveer vijf maanden emoe olie te hebben ingenomen, was haar ontsteking verdwenen, de gewrichtspijn was verdwenen en de botdichtheid nam voor het eerst in jaren toe. Haar dokter zei, “Wow, blijf doen wat je ook doet.”

Een vrouw van in de veertig na de operatie kreeg open zweren op haar armen en benen die jeukten en na negen jaar niet meer zouden genezen. Na inwendig en uitwendig gebruik van twee weken emoe olie was haar huid helder.

NEVENEFFECTEN VAN SYNTHETISCHE VITAMINE K

Bij het nemen van K2 MK-7 supplementen melden patiënten allergische reacties, angst, slapeloosheid en hartkloppingen, die oplossen wanneer ze stoppen met het nemen van K2 MK-7 supplementen.

“Ik moest stoppen met het nemen van de K2 MK-7. Het veroorzaakte extreme aritmie.”

“We probeerden drie verschillende merken synthetische K2: twee verschillende MK-7’s supplementen en een synthetische MK-4. Mijn vrouw had dezelfde reactie op alle drie, een slechte huiduitslag, ernstige angst en hartkloppingen. We weten dat het het supplement was omdat ze niets anders veranderde.”

Deze ervaringen maken het heel duidelijk: we moeten onze vitamine K2 uit de voeding halen!

REFERENCES

  1. Dam H. The Discovery of Vitamin K, Its Biological Functions and Therapeutical Application. Nobel Lecture 1946. NobelPrize.org. Nobel Media AB 2020. Wed. 11 Mar 2020. https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/1943/dam/lecture/.
  2. Price WA. Nutrition and Physical Degeneration. La Mesa, CA: Price-Pottenger Nutrition Foundation, 1939.
  3. Conreras S. Menadione (vitamin K3). The Dog Food Project, 2004; www.dogfoodproject.com.
  4. Schugers LJ, Vermeer C. Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Haemostasis 2000;30:298–307 https://doi.org/10.1159/000054147.
  5. VitaK Laboratories. Form 11.1: Result from Vitamin K measurements (Weston A. Price Foundation, June 2015). minKMeasurements120315-WestonPriceFoundation-foodsamples1.
  6. VitaK Laboratories. Form 11.1: Result from Vitamin K measurements (Weston A. Price Foundation, November 2015). minKMeasurements021015-WestonPriceFoundation-foodsamples.
  7. VitaK Laboratories. Form 11.1: Result from Vitamin K measurements (Weston A. Price Foundation, April 2015). minKMeasurements120315-WestonPriceFoundation-foodsamples.
  8. Walther B, Chollet M. Menaquinones, bacteria, and foods: vitamin K2 in the diet. Vitamin K2 – vital for health and wellbeing, Jan 2017, Oxholm Gordeladze, IntechOpen, DOI: 10.5772/63712.
  9. Komai M, Shirakawa H. Vitamin K metabolism. Menaquinone-4 (MK-4) formation from ingested VK analogues and its potent relation to bone function. Clinical Calcium, Dec. 2007, 17(11):1663-72.
  10. Vitamin and mineral requirements in human nutrition. Report of a Joint FAO/ WHO Expert Consultation. World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2004 ISBN 92 4 154612 3.
  11. Matius C. [About the change from vitamin K1 to vitamin K2, MK-4 in the animal body]. Uber die Umwandlung von Phyllochinon (Vitamin K) in Vitamin K2(20) im Tierkorper. Biochem. Ztschr., 333:430, 1960.
  12. Martius C. [Studies on the transformation of the K vitamins given orally by exchange of side chains and the role of intestinal bacteria therein]. Biochem Z. 194 Aug 11; 340:290-303 PMID: 14317959.
  13. Davidson RT et al. Conversion of dietary phylloquinone to tissue menaquinone-4 in rats is not dependent on gut bacteria. J Nutr. 1998 Feb;128(2):220-3.
  14. Ronden J et al. Intestinal flora is not an intermediate in the phylloquinone- menaquinone-4 conversion in the rat. Biochimca et Biophysica Acta (BBA) – General Subjects. Volume 1379. Issue 1, 8 January 1998, p. 69-75.
  15. Komai M, Shirakawa H. [Vitamin K metabolism. Menaquinone-4 (MK-4) formation from ingested VK analogues and its potent relation to bone function]. Clin Calcium. 2007 Nov;17(11):1663-72.
  16. Hiraike H et al. Distribution of K vitamins (phylloquinone and menaquinones) in human placenta and maternal and umbilical cord plasma. Am J Obstet Gynecol. 1988 Mar;158(3 Pt 1):5649. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3348316.
  17. Emanus N et al. Vitamin K2 supplementation does not influence bone loss in early menopausal women: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Osteoporos Int. 2010 Oct; 21(10):1731-40. doi: 10.1007/s00198-009-1126-4. Epub 2009 Nov 25.
  18. Iioka H et al. Pharmacokinetics of vitamin K in mothers and children in perinatal period: transplacental transport of the vitamin K2 (MK-4). Asia Oceania J Obstet Gynaecol. 1991 Mar; 17(1):97-100.
  19. Iioka H et al. A study on the placental transport mechanism of vitamin MK2 (MK-4). Asia-Oceania J Obstet Gynaecol. 1992;18(1): 49-53. www.ncbi.nlm. nih.gov/pubmed/1627060.
  20. Iioka H et al. Characterization of human placental activity for transport of vitamin K2 (MK-4) using syncytiotrophoblast brush border membrane vesicles. 1992 A-26. Placenta 2002. https://www.placentajournal.org/article/0143-4004(92)90113-8/pdf.
  21. Nakagawa K et al. Identification of UBIAD1 as a novel human menaquinone-4 biosynthetic enzyme. Nature 2010 Oct; 468, pages 117-121(2010)
  22. Kim KA, et al. Mechanism of menadione-induced cytotoxicity in rat platelets. Toxicol Appl Pharmacol. 1996 May;138(1):12-9. PMID: 8658500.
  23. Collins F. Study finds no benefit for dietary supplements. NIH Director’s Blog. 2019 Apr 16; https://directorsblog.nih.gov/2019/04/16/study-finds-no-benefit-for-dietary-supplements/.
  24. Chatron N et al. Structural insights into phylloquinone (Vitamin K1), menaquinone (MK4, MK7), and menadione (vitamin K3) binding to VKORC1. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1). pii: E67. doi: 10.3390/ nu11010067.
  25. Leichhardt L. Journal of an overland expedition in Australia -From Moreton Bay to Port Essington, a distance of upwards of 3000 miles, during the years 1844-1845. T. and W. Boone London, 1847. Epub 2002, University of Sydney Library. http://setis.library.usyd.edu.au/ozlit/pdf/p00050.pdf.
  26. Bennett DC, Coe WE, Godin DV, Cheng KM. Comparison of the antioxidant properties of emu oil with other avian oils. Aust J Exp Agr 2008; 48(10) 1345. https://doi.org/10.1071/ea08134.

Dit artikel verscheen in Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts, het kwartaalblad van de Weston A. Price Foundation, voorjaar 2020.

Over Dr. Will & Elizabeth Schlinsog

Elizabeth en Dr. Will Schlinsog zijn de eigenaren van Walkabout Health Products, de exclusieve distributeurs van een unieke emoe olie, die alleen op geselecteerde boerderijen in Australië wordt gevonden. Dr. Schlinsog is een chiropractor die al meer dan dertig jaar in de praktijk werkt. Hij heeft een privépraktijk in Marshfield, Wisconsin. Hij is getraind in handicap evaluaties, functionele voeding, toegepaste kinesiologie en functionele neurologie. Hij voert ook educatieve lezingen en podcasts over de klinische studies en proeven met behulp van Walkabout Emu Olie als een vitamine K2 MK-4 hele voedselbron. De Schlinsogs voelen zich gezegend om samen te werken met de boeren in Australië en deze bron naar onze klanten te brengen. Ze zijn dankbaar voor de onderzoekers, vetoplosbare experts, voedingsdeskundigen, holistische artsen, boeren en de mensen die hun emoe olie gebruiken en die hun ervaringen ermee hebben gedeeld. Als u uw ervaring wilt delen of meer wilt weten over deze vitamine K2 MK-4 bron, bel dan (715) 305-2526 of bezoek walkabouthealthproducts.com.

Reacties zijn gesloten.