Vetverbranding

Dit onderwerp bevat 341 reacties, heeft 41 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Tanja 1 jaar, 11 maanden geleden.

15 berichten aan het bekijken - 151 tot 165 (van in totaal 342)
  • Auteur
    Berichten
  • #19232

    autumn
    Bijdrager

    @ rapunzel

    Quote:
    @ Dennis: bedankt voor het recept! Ik houd niet zo van kip maar misschien krijg ik het op deze manier wel weg!

    Je kunt de kip ook een beetje fijn snijden, dan trekt de saus lekker in. Ooh en ik vergat nog een theelepeltje geconcentreerde tamarindepasta aan het recept toe te voegen, maar wat azijn zou ook kunnen. Voor als je het niet kent; het is een zure stroop op basis van tamarindevruchtvlees. Het is te koop bij toko’s en zit in een plastic paars potje of een glazen potje.

    #19233

    Anoniem

    Ik denk, ik reageer maar niet, want ik eet (nog niet) zo vet. Maar na de reactie van Gerrit, denk ik wel dat ik redelijk vet eet.

    Wij halen nu zo’n 4 a 5 pakjes roomboter per week. Ik doe zelf 1/5 tot 1/4 van een pakje door de Griekse yoghurt ‘s ochtends.

    Verder smeer ik hele plakken op de boterhammen en deze week dus op de croisantjes want die waren in de aanbieding. Naar mijn idee heel weinig koolhydraten, maar enorm veel vet.

    In het weekend eten we regelmatig soep waarbij we Turks brood hebben die we dan volsmeren met roomboter of laten voldruipen in de olijfolie.

    En zo nu en dan een smoothie met kokosolie, roomboter en olijfolie en eieren naar willekeur.

    Mijn vrouw heeft er gelukkig geen moeite mee wat meer vet te gebruiken, dus die doet lekker mee. Maar met mate.

    #19234

    Webmaster
    Bijdrager
    Quote:
    Mijn vrouw heeft er gelukkig geen moeite mee wat meer vet te gebruiken, dus die doet lekker mee. Maar met mate.

    Da’s nou jammer. Ze zou juist rijkelijk vet moeten gebruiken!

    Mike

    #19235

    Anoniem

    Oh, maar Mike, ze eet wel heerlijk dikbesmeerde boterhammen met kaas mee hoor. En ook van de olijfolie kan ze prima mee eten.

    Alleen zoals ik de yoghurt eet, zie ik haar dat nog niet doen.

    Kipfilet in de jus met extra boter is ook allemaal geen probleem. Maar nog niet zoals ik het doe.

    #19236

    Webmaster
    Bijdrager

    Dan heeft ze van jou nog het nodige te leren!

    Mike

    #19237

    mappas
    Bijdrager

    Mmmm……die croissantjes…..heerlijk 😀 , maar vanwege het vet en de calorieën en net vet liep ik er altijd met een grote boog omheen.

    Nu zou het dus weer kunnen, alleen….zijn ze nou wel zo gezond? Is het niet allemaal vreselijk bewerkt voedsel? 😐

    #19238

    Webmaster
    Bijdrager

    Ik vind het een hap lucht en heb er niets mee, maar als ze met roomboter zijn gemaakt zie ik het probleem niet om croissants te eten.

    Mike

    #19239

    mappas
    Bijdrager

    Oh ja, lekker hoor, met héél veel roomboter er op! (geen jam meer).

    Alleen weet je vaak niet wat voor vet er is gebruikt, bij een ontbijtbuffet bijvoorbeeld.

    #19240

    autumn
    Bijdrager
    Quote:
    Ik vind het een hap lucht en heb er niets mee, maar als ze met roomboter zijn gemaakt zie ik het probleem niet om croissants te eten.

    Croissants zijn wel van geraffineerd meel gemaakt. Persoonlijk ben ik dol op alles wat van bladerdeeg is gemaakt, mits het roomboterbladerdeeg betreft. Ik wil nog wel eens zelf bladerdeeg gaan maken van roomboter of reuzel en bruin meel. Hmm, nou bedenk ik me dat bladerdeeg ook nooit gerezen wordt. Misschien is gebuild meel (met kiem, maar zonder vliesjes) dan toch een beter idee…

    #19241

    Anoniem

    Ik vind croissants ook echt verrukkelijk maar tot nu toe heb ik er geen gevonden die met gezonde ingrediënten gemaakt zijn. Ik denk dat je daarvoor naar een biologische bakker moet of zelf bakken.

    #19242

    autumn
    Bijdrager

    @ Mike & Bizzkwiekje

    Quote:
    Mike ik vroeg me af nu je in de vetverbranding zit hoeveel koolhydraten ervoor nodig zijn om weer uit ketose te gaan? Eet je helemaal geen koolhydraten om in die ketose te blijven?

    Ik quote een vraag van Bizzkwiekje, want ik ben daar ook wel nieuwsgierig naar. Ik weet dat je nog wel eens zoete aardappelen eet, soms een zuurdesemboterham of misschien ook wat anders hier en daar. Ik heb zo’n beeld dat je lichaam gemakkelijker ‘uit’ ketose gaat, dan ‘in’ ketose. Maar dat is enkel gebaseerd op een beetje tekst van de website over het Atkinsdieet.

    #19243

    Webmaster
    Bijdrager

    In een ideale wereld moet de mens even makkelijk in ketose kunnen komen als eruit. Als voedselopportunist moest de mens zich behalve met vet vlees en vette vis (zijn favoriete en meest energierijke voedsel) ook zien te redden met planten, waaronder zetmeelrijke wortels. In tegenstelling tot de voedselkeuzes die wij nu kunnen maken, had de vroege mens weinig te kiezen en moest-ie het doen met wat-ie op dat moment in de natuur aantrof. Dit betekende dat hij zowel op vetten als op suikers moest kunnen draaien. Toch is er heel veel overtuigend bewijs dat ook de vroege mens hoofdzakelijk op dierlijke vetten en eiwitten draaide en dat plantaardige voeding een soort laatste redmiddel was, als er echt niets anders voorhanden was.

    Zo bezien zou ketose voor ons een koud kunstje moeten zijn, want daarin zat de vroege mens ook en het maakt dus onderdeel uit van ons evolutionaire geheugen. Zet dat echter af tegen een levenlang suiker- en koolhydraatconsumptie in de moderne maatschappij, waarbij het lichaam telkens suikers moet omzetten in vetten omdat ze niet of nauwelijks in de voeding voorkomen, en je begrijpt dat het dan een veel langere weg terug is naar ketose. Het zit wel degelijk in ons evolutionaire geheugen, maar is bij veel mensen wel heel erg ver weggestopt.

    Het is door voor de moderne mens inderdaad veel makkelijker om terug in de suikerverbranding te komen vanuit een vetverbranding dan andersom. Het omslagpunt heb ik al meerdere keren aangegeven en dat is maximaal 100 gram koolhydraten per dag. Ga over de 100 gram en je zit in de suikerverbranding. Ga onder de 100 gram en je zit in de vetverbranding. Hoever je onder de 100 gram moet gaan zitten is per persoon verschillend. De een zal zich prettig voelen bij het maximum van 100 gram, de ander bij 75, weer een ander bij 50 en een enkeling (zoals ik) zelfs onder de 50 gram. Dat is te bepalen door het simpelweg uit te proberen bij jezelf. Mijn persoonlijke ervaring is dat hoe minder koolhydraten ik eet, hoe beter ik me voel en hoe meer ik afval. Atkins had dus wel degelijk gelijk!

    Mike

    #19244

    Anoniem

    Wat ik dan niet helemaal volg, is hoe je de koolhydraten kunt meten. Want van een boterham is niet alles koolhydraat. Van een wortel ook niet. En van rijst ook niet. Dan moet je een schema hebben van hoeveel koolhydraten je product bevat.

    En als je dan niet zo van het meten bent, hoe weet je dan of je boven of onder de 100 of onder de 50 gram aan koolhydraten zit?

    #19245

    Rapunzel
    Bijdrager

    Er zijn van die sites die aangeven hoeveel koolhydraten een bepaald produkt bevat. Op die manier wellicht? Zelf meet ik ook niet en ik begin er niet aan ook…

    #19246

    Webmaster
    Bijdrager

    Vrysuyver,

    Je moet het gewoon grofweg doen. Beschouw een boterham of een appel of een wortel (of iets anders wat overwegend zetmeel, fructose of glucose bevat) als koolhydraten en weeg deze droog, voor het koken. Op die manier krijg je nooit teveel kh binnen.

    Mike

15 berichten aan het bekijken - 151 tot 165 (van in totaal 342)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.